NORMA Cyber skal gi operativ støtte til myndighetene på maritim cybersikkerhet

Norske myndigheter har valgt Norwegian Maritime Cyber Resilience Centre (NORMA Cyber) som samarbeidspartner for arbeidet med maritim sektor respons (SRM). Dette er en anerkjennelse av den kompetansen og kapasiteten Norma Cyber har bygget opp siden oppstarten for tre år siden.

Lars Benjamin Vold, daglig leder Norma Cyber og Richard Utne, avdelingsleder for maritim sikring, Kystverket

NORMA Cyber skal ivareta oppgaver innen varsling, informasjonsdeling og analyse av cyber-relaterte hendelser, sårbarheter og trusler innenfor maritim sektor. Denne sektoren omfatter havner, havneanlegg, skip og rederier – og den er av stor betydning for Norge både nasjonalt og internasjonalt.  

Svein Ringbakken, styreleder NORMA Cyber

-        Vi er glad for at myndighetene har tildelt NORMA Cyber denne viktige rollen i arbeidet med å ivartea maritim cybersikkerhet. Dette vil styrke innsatsen for å sikre maritim sektor på en enda bedre måte mot en stadig økende trussel, og det er både i samfunnets og næringens interesse, sier Svein Ringbakken, administrerende direktør i Den Norske Krigsforsikring for Skib og styreleder i NORMA Cyber.

Skal samarbeide med Kystverket og Sjøfartsdirektoratet

Oppdraget ble gitt til NORMA Cyber av Kystverket, som sammen med Sjøfartsdirektoratet er beredskapsmyndighet for maritim sektor. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har tildelt Kystverket rollen som sektorvis responsmiljø (SRM) for maritim sektor, og det er Kystverket som er NORMA Cybers oppdragsgiver.       

-        Det er svært positivt at det nå har blitt opprettet et SRM for maritim næring, og vi ser frem til å bidra i dette samarbeidet. Dette vil føre til en mer helhetlig håndtering på tvers av hele maritim sektor, og det vil styrke koordineringen med andre næringer - både før, under og etter cybersikkerhetshendelser som måtte oppstå, sier Lars Benjamin Vold daglig leder i NORMA Cyber.

NORMA Cyber skal blant annet formidle relevant og aktuelle sårbarhetsvarsler for maritim sektor, og bidra til at aktørene i størst mulig omfang melder tilbake om mulige IKT-sikringshendelser. Videre skal NORMA Cyber gi råd til  ekstraordinære situasjoner og hendelser relatert til IKT-sikring, og bidra til håndtering og oppfølging av varsler og rapporter.

-        NORMA Cyber startet som et bransjeinitiativ hvor flere virksomheter i næringen gikk sammen om å samarbeide innen cybersikkerhet. Nå har vi vokst til mer enn 110 medlemsvirksomheter og vi har bygd opp nisjekompetanse for maritim næring. Det er gledelig å se at vi også kan bidra inn mot norske myndigheter og her er det store synergier siden vi alle ønsker å oppnå det samme. Vi ser frem til å støtte Kystverket, men samtidig fortsettet arbeidet med å videreutvikle våre medlemstjenester fremholder Lars Benjamin Vold.

Dette oppdraget innebærer blant annet at NORMA Cyber, sammen med oppdragsgiver, inngår i relevante fora hos Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NCSC). Videre vil NORMA Cyber få et større informasjonstilfang, og ansvar for å dele aktuell informasjon innad i maritim sektor. I sum vil de oppgavene NORMA Cyber skal ivareta, bidra til å støtte det viktige oppdrag for å sikre maritim sektor, som med sine havner, skip og landorganisasjoner er kritisk for infrastruktur, handel og beredskap.  



Previous
Previous

NORMA Cyber Conference 9 April 2024 in Oslo

Next
Next

NORMA Cyber to support authorities with maritime cyber security